Babiččin nadýchaný perník
01.02.2018
Pomalu se blíží víkend, tak přidávám tip na super měkký perník, který vás zaručeně nezklame. Je opravdu lehoučký, což se bude hodit, protože plech plný dlouho nevydrží. Takže můžete začít míchat hned druhou várku. Je z knížky receptů, kterou jsem kdysi dostala od své babičky a ve které je spousta tradičních kuchařských pokladů.... Tohle je jeden z nich. Snad vám bude chutnat.
Ingredience
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 prášek do perníku
- 300 g cukru
- 2 vejce
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce marmelády
- 1/2 l vlažného mléka
- 2 dl oleje
- 1 lžička skořice
Na polevu:
- 3 vrchovaté lžíce marmelády
- 50 ml mléka
- 100 g čokolády na vaření
- sekané ořechy, kokos nebo zdobení na posypání
- Všechny suroviny na těsto vymícháme do hladka.
- Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 35 minut.
- Hotový perník potřeme marmeládou. Ráda to dělám, když je ještě vlažný, protože se marmeláda lépe roztírá.
- Nakonec polijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou, kterou jsme si připravili z čokolády a mléka.
- Posypeme nasekanými oříšky, kokosem nebo nějakým zdobením. Necháme vychladnout a můžeme stavět na čaj nebo na kávu.